Nieuws

2Software nieuwsGeplaatst op 21 februari 2020

Chrome, Edge, Firefox: Welke browser is het snelst?

Er is veel veranderd op de markt voor pc-browsers. Ongeveer vijf jaar geleden was er nog meer concurrentie en geheel eigen ontwikkeling, nu zijn er nog maar twee engines over: die achter Chrome en die achter Firefox. Met de release van de Blink-gebaseerde Edge van Microsoft deze maand kijken we naar benachmarks en praktijktests.

Momenteel zijn er eigenlijk voor Windows-systemen nog maar een paar lay-outengines voor browsers over, te weten Webkit, Blink (begonnen als fork van Webkit) en Gecko. Een krappe tien jaar geleden had je ook nog Presto van Opera en Trident (later EdgeHTML) van Internet Explorer (later Edge). Ook deze twee hebben hun eigen engine opgegeven en zijn overgestapt op Chromium's Blink.

Voor pc's zijn er (los van kleine forks) eigenlijk nog maar twee partijen over: Google's Blink en Mozilla's Gecko. Microsoft heeft inmiddels na enkele maanden bètatesten een officiële versie uitgebracht van Edge gebaseerd op Chromium, compleet met nieuw logo, die je via Microsoft kunt downloaden.

In deze verzameling benchmarks voor pc-browsers kijken we naar de twee primaire browsers die zijn gebaseerd op deze twee verschillende engines: Chrome (Blink) en Firefox (Gecko). Daarnaast kijken we ook naar de nieuwe versie van Mirosofts Edge, die dus ook op Blink is gebaseerd. Zodat je een beter beeld kan vormen, kijken we naast Chrome en Edge naar een derde Blink-browser, en daarvan is de populairste volgens de cijfers van Net Applications momenteel Opera.

WebKit laten we buiten beschouwing omdat het in de pure vorm niet meer voorkomt op pc's sinds de Blink-fork en engines als KHTML en Pale Moon zijn ook niet zo relevant voor deze beschouwing. Dat komt erop neer dat we hier vier browsers behandelen: Chrome, Edge (nieuwe Chromium-versie), Opera en Firefox.

Voor alle tests gebruikten we hetzelfde systeem (inclusief de Basemark-test met de legacy-versie van Edge) een Windows 10-pc (versie 1909, x64) op een laptop met Intel Core i5 U-processor op 2,2 GHz met 8 GB RAM.© 1999 - 2020 | Van Dongen Design | Gebouwd met liefde en cafeïne ;) | Log in